Regio ZOU
Regio Lekstroom

Tools | OLVG-coronacheck app


 

OLVG-coronacheck app in de regio Utrecht

De OLVG-coronacheck app is vanaf 26 maart ook in de regio Utrecht in gebruik genomen. Deze app is er voor mensen die gezondheidsproblemen hebben die mogelijk door het coronavirus worden veroorzaakt. De app is met name bedoeld voor zelfmonitoring, eerste triage en het beantwoorden van vragen. App-gebruikers worden op afstand begeleid door een medisch team. De verwachting is dat de huisartsenzorg door grootschalig gebruik van de app ontlast gaat worden. 

Hoe werkt het?
Mensen schrijven zich in via https://luscii.com/nl/umc-corona-check/ en monitoren dagelijks vijf corona-klachten via de app. De software filtert mensen met een verhoogd risico (klachten en/of comorbiditeit) eruit. Zij worden gebeld vanuit een callcentrum. Het UMC neemt de operationele uitvoering van het systeem en de medische verantwoordelijkheid op zich. In het callcentrum werken getrainde medisch studenten onder supervisie van UMC huisartsen en longartsen. 

Welke adviezen krijgen de app-gebruikers?
Op basis van de ervaring in Amsterdam is de verwachting dat het grootste deel van de gebruikers (daar meer dan 30.000) alleen vragen heeft, of milde klachten. Patiënten die op basis van symptomen en callcentrum-contact mogelijk een corona-infectie hebben, krijgen het advies thuis te blijven en klachten te blijven monitoren. Patiënten met verdenking gecompliceerd beloop krijgen het advies zelf contact met de huisarts op te nemen. Hierover ontvangt de huisarts een edifact-bericht. Bij urgentie zoekt het callcentrum contact met de huisarts. Bij een levensbedreigende situatie wordt de ambulancedienst gebeld. 

Bericht om uw patiënten te informeren
UNICUM heeft een voorbeeldbrief gemaakt die u kunt gebruiken om uw patiënten te informeren. U kunt deze per e-mail versturen of bijvoorbeeld op uw website plaatsen als nieuwsbericht. 

Heeft u vragen?
Neem contact op met Aty de Ruiter, manager Zorg, Innovatie & Zorg-ICT, via a.de.ruiter@unicum-huisartsenzorg of telefonisch: 06 – 13 83 15 00.