Regio ZOU
Regio Lekstroom

Nieuws

Nieuwe projectgroep waarnemers

16-03-2021 - Het versterken van de band met de waarnemend huisartsen is dit jaar een van de speerpunten van UNICUM Huisartsenspoedzorg. We gaan met een nieuwe en uitgebreidere 'projectgroep waarnemers' aan de slag.

[Lees meer]


Enquête om patiënten te betrekken bij OPEN

10-03-2021 - Huisartsen, HIS-leveranciers en UNICUM werken hard aan een succesvolle invoering van OPEN in de regio, maar patiënten spelen hierin uiteraard ook een sleutelrol. Samen met Zorgbelang Inclusief, HUS en RegioZorgNu maakt UNICUM een enquête in het kader van patiëntenparticipatie.

[Lees meer]


Uw Zorg online awards voor UNICUM en praktijken

09-03-2021 - Op 3 maart vond de jaarlijkse Uw Zorg online Challenge van Pharmeon plaats. UNICUM mocht als regio-organisatie de eerste prijs in de categorie ‘snelste groei aantal patiënten online’ in ontvangst nemen. Huisartsenpraktijk Kromme Rijn uit Bunnik kreeg de award voor ‘huisartsenpraktijk met de snelste groei patiënten online’.

[Lees meer]


Dexamethasongebruik Covid-19 patiënten

22-02-2021 - Het gebruik van Dexamethason voor Covid-19 patiënten kan voor mensen met en ook zonder diabetes bloedglucose-ontregelingen tot gevolg hebben.

[Lees meer]


Vacature CMIO Lekstroom

12-02-2021 - UNICUM Lekstroom heeft een vacature voor een Chief Medical Information Officer (CMIO). Een bij voorkeur praktiserend huisarts uit de regio Lekstroom met affiniteit met digitalisering en digitaliseringsprojecten. Het betreft een functie voor gemiddeld zes uur per week.

[Lees meer]


Digitale voordeur Zorg4Zeist geopend

12-02-2021 - Deze vernieuwde Zorg4Zeist-website is dé digitale voordeur naar zorg en welzijn in de gemeente Zeist. Op 9 februari werd deze officieel geopend door wethouder Marcel Fluitman en huisarts Arjo van den Berg.

[Lees meer]


Registratie COVID-vaccinaties

08-02-2021 - Hoe kunt u vaccinaties tegen COVID op een juiste manier in het HIS vastleggen? De UNICUM ICT Vakcommissie heeft onderstaand advies opgesteld in lijn met het NHG-advies over het registreren van vaccinaties.

[Lees meer]


Opleiding tot leefstijlcoach

05-02-2021 - In samenwerking met opleidingsinstituut Viaperspectief organiseert UNICUM voor de tweede keer een multidisciplinaire opleiding tot leefstijlcoach voor fysiotherapeuten, diëtisten en oefentherapeuten. Deze opleiding start op 2 maart aanstaande.

[Lees meer]


Update zorgkaart post COVID-zorg

25-01-2021 - De zorgkaart bij de handreiking Multidisciplinaire samenwerking post COVID-19 zorg is geactualiseerd.

[Lees meer]


Nieuw adres kantoor UNICUM

30-11-2020 - Per 1 december is UNICUM gevestigd op een nieuw adres: Rembrandtlaan 1A, 3723 BG in Bilthoven. We hopen u daar te verwelkomen zodra de omstandigheden dit toelaten. Het postadres blijft ongewijzigd.

[Lees meer]


Even voorstellen... drie nieuwe medewerkers

10-11-2020 - De afgelopen tijd hebben we een aantal nieuwe medewerkers mogen verwelkomen. Graag stellen we hen aan u voor: Matty Bos, directiesecretaris Elianne de Kat, manager Zorg & Gezondheid Tobias de Kruyf, projectcoördinator digitalisering

[Lees meer]


VIPLive ondersteuning voor Internet Explorer 11 eindigt per 15 oktober

09-09-2020 - De ondersteuning voor Internet Explorer 11 (IE11) zal bij VIPLive per 15 oktober 2020 eindigen. Gebruikt u deze browser nog? Lees dan verder voor meer informatie en tips.

[Lees meer]


Podotherapeuten ontwikkelen app ter voorkoming van beenamputaties

08-09-2020 - Door de lockdown is het aantal beenamputaties het afgelopen voorjaar gestegen. Hiermee werd een angst van de diabetespodotherapeuten van RondOm Podotherapeuten werkelijkheid. Zij ontwikkelden een app om dit tegen te gaan. Op dit moment wordt de app al door ruim 400 diabetespatiënten gebruikt en zijn er 5272 screenings uitgevoerd.

[Lees meer]


Opschaling Zorg4app

24-08-2020 - Vanaf september hebben ook de inwoners van Bunnik, IJsselstein, Nieuwegein, Heuvelrug en De Bilt toegang tot de huisartsenzorg via de Zorg4…app. Met deze app kunnen zij veel zaken zelf regelen. Denk aan het maken van afspraken, herhaalmedicatie bestellen, medicatiegegevens inzien en online dossierinzage.

[Lees meer]


Terugkoppeling uitslag voetonderzoek via VIPLive

24-08-2020 - Sinds kort heeft VIPLive een nieuwe functionaliteit voor podotherapeuten. Zij kunnen het voetonderzoek voor diabetes gestandaardiseerd via metingen terugsturen naar de huisartsenpraktijk. Het voordeel hiervan is dat de uitslagen direct goed verwerkt worden in het patiëntendossier in het HIS.

[Lees meer]


UNICUM biedt opleiding tot leefstijlcoach

10-07-2020 - In samenwerking met opleidingsinstituut Viaperspectief organiseert UNICUM een multidisciplinaire opleiding tot leefstijlcoach voor fysiotherapeuten, diëtisten en oefentherapeuten. Dit sluit aan bij de visie van UNICUM om de gecombineerde leefstijl interventie (GLI) met een multidisciplinair team aan te bieden.

[Lees meer]


Goed op weg met de GLI

10-07-2020 - Ambitieus en enthousiast werkt UNICUM aan een netwerk van leefstijlteams in de regio’s ZOU en Lekstroom. In verschillende gemeenten zijn daarvoor contacten gelegd en startbijeenkomsten georganiseerd. Hierbij zijn niet alleen zorgverleners betrokken, maar ook buurtsportcoaches en ambtenaren sport en/of volksgezondheid.

[Lees meer]


NIET-nuchtere afname voor CVRM

09-07-2020 - Per 13 juli zijn de processen bij Saltro dusdanig ingeregeld dat u uw patiënten kunt instrueren om NIET-nuchter te komen prikken voor de CVRM-controles. Volgens de vernieuwde CVRM-standaard is een nuchtere afname niet meer nodig voor de gewenste controles.

[Lees meer]


ZCC Midden-Nederland nu óók voor zorgcoördinatie tijdelijk verblijf

19-06-2020 - Sinds april regelt het Zorg Coördinatie Centrum (ZCC) de overplaatsingen van COVID-19 patiëntenzorg in de regio Midden-Nederland. De goede ervaringen hebben geresulteerd in een nieuwe faciliteit voor huisartsen en huisartsenposten: zorgcoördinatie tijdelijk verblijf.

[Lees meer]


Beeldbellen mogelijk via VIPLive

22-05-2020 - Door de coronacrisis werd het ontmoeten van patiënten op locatie zo veel mogelijk beperkt. Beeldbellen werd daarmee een must. UNICUM regelde een tijdelijk FaceTalk-abonnement voor de aangesloten huisartsen. Inmiddels is beeldbellen beschikbaar via VIPLive, wat het abonnement op FaceTalk overbodig maakt. Dit abonnement stopt op 30 juni.

[Lees meer]


Poster koers 2020-2021

13-05-2020 - De coronacrisis heeft in de afgelopen periode veel tijd en energie gekost. Toch is er ook op andere dossiers werk verzet. De aangesloten huisartsenpraktijken ontvingen deze week een poster die een beeld geeft van de belangrijkste thema’s waarmee we ons in 2020/2021 bezighouden.

[Lees meer]


Netwerkplatform regio Utrecht

23-04-2020 - Sinds begin april is er een regionaal platform binnen de door artsen veel gebruikte Siilo-app. Huisartsen kunnen hierdoor laagdrempelig overleggen met GGD-artsen uit de regio Utrecht, specialisten ouderengeneeskunde, geriaters, longartsen en internist-infectiologen.

[Lees meer]


Ook in coronatijd naar de huisarts!

16-04-2020 - UNICUM heeft een beeldende uitleg gemaakt over naar de huisarts gaan in coronatijd. Wanneer neem je contact op en welke spreekuren zijn er?

[Lees meer]


Testen praktijkmedewerkers via GGD

06-04-2020 - Vanaf maandag 6 april kunnen huisartsen en hun medewerkers voor testen terecht bij hun GGD. De overheid draagt de kosten van deze testen. Testen bij andere aanbieders komen – via de zorgverzekeraar – voor rekening van de zorgaanbieders zelf.

[Lees meer]


Mentaal fit in coronatijd

03-04-2020 - Deze coronacrisis legt enorm veel druk op zorgverleners. Zorg goed voor jezelf is het devies. Maar hoe doe je dat in deze vreemde tijd? Jan Joost Meijs, oud-directeur van gezondheidscentrum de Roerdomp in Nieuwegein: “Het zijn de kleine dingen die altijd al, maar nu meer dan ooit het verschil kunnen maken.”

[Lees meer]


Wel of niet naar de IC?

01-04-2020 - Het bespreken en vastleggen van de behandelgrenzen van kwetsbare ouderen is altijd aan te bevelen, maar in deze coronacrisis heeft het extra prioriteit. In dit artikel tips en tools over dit onderwerp.

[Lees meer]


OLVG coronacheck app nu ook in de regio Utrecht

25-03-2020 - De OLVG coronacheck app is op 26 maart in de regio Utrecht in gebruik genomen. Door de coronaproblematiek zal de zorgvraag en ook de druk op de huisartsenzorg in de komende weken verder toenemen. De verwachting is dat de huisartsenzorg door de app ontlast gaat worden.

[Lees meer]


Dossier en special COVID-19

19-03-2020 - Om u zo goed mogelijk op de hoogte te houden van alle maatregelen, afspraken en bijvoorbeeld handige communicatietools is het dossier COVID-19 op deze website ingericht. Ook is er op 18 maart een special verzonden.

[Lees meer]


UNICUM regelt videoconsult-oplossing voor huisartsen

16-03-2020 - Veel praktijken zijn in het kader van de corona-maatregelen op zoek naar alternatieven voor fysieke consultvoering. Ter ondersteuning heeft UNICUM een centrale FaceTalk videoconsult-oplossing voor haar praktijken geregeld.

[Lees meer]


COVID-19: Opschorting van alle (scholings)bijeenkomsten

12-03-2020 - Covid-19: UNICUM schort, op advies van KNMG en LHV, bijeenkomsten waarbij huisartsen en ondersteunend personeel aanwezig zijn op tot 9 april aanstaande.

[Lees meer]


Algemene Ledenvergadering UNICUM Lekstroom 9 maart gaat niet door

09-03-2020 - Bericht van het bestuur UNICUM Lekstroom: Vanavond zal de Algemene Ledenvergadering in Houten niet doorgaan.

[Lees meer]


Vragen over het coronavirus

28-02-2020 - Nu ook in Nederland coronabesmettingen zijn vastgesteld, ontvangt UNICUM vragen van de aangesloten huisartsen over de ontwikkelingen en het te volgen beleid.

[Lees meer]


Van start met de GLI

24-02-2020 - Vanaf 1 januari 2020 contracteert UNICUM de Gecombineerde Leefstijl Interventie. Dit eerste kwartaal wordt vooral gebruikt om in contact te komen met geïnteresseerde partijen, waarbij we ernaar streven per gemeente de GLI te organiseren.

[Lees meer]


Zorgprofessionals testen e-learning OPEN

24-02-2020 - Het landelijk programmabureau OPEN ontwikkelt scholing voor praktijkmedewerkers in de vorm van e-learnings. De eerste module is inmiddels getest en zal begin maart beschikbaar zijn.

[Lees meer]


Regio Zeist in top-3 digitale koplopers

13-02-2020 - Op 29 januari werden de Uw Zorg online awards uitgereikt. Als het gaat om online regio’s is Zeist de nummer 2 van Nederland: in 2019 is 36% van alle Zeistenaren aangesloten op de Zorg4Zeist-app en heeft zo online toegang tot de huisartsenzorg. Een mooie prestatie!

[Lees meer]


Inzet en vergoeding van Flash Glucose Monitoring (FGM)

23-01-2020 - Mensen met intensieve insulinetherapie krijgen ook in de eerste lijn een FGM vergoed vanuit de basisverzekering. Dat is nieuw en veel patiënten hebben er vragen over. Voor wie is FGM zinvol? Wat moet je er als praktijkmedewerker over weten? We vroegen het kaderhuisarts Mariska Brinkers.

[Lees meer]


Gecombineerde Leefstijlinterventie 2020

23-01-2020 - UNICUM gaat voor 2020 voor de GLI (gecombineerde leefstijlinterventie) een contract aan met verzekeraars. Voor de organisatie en inrichting van de GLI maken we gebruik van ervaringen die in Nieuwegein zijn opgedaan. UNICUM heeft Diek Scholten als programmamanager aangesteld.

[Lees meer]


Rugnetwerk Utrecht zoekt meedenkende huisarts(en)

22-01-2020 - Het Diakonessenhuis werkt aan de opzet van het Rugnetwerk Utrecht. De zorgstandaard chronische pijn wordt geïmplementeerd, samen met patiënten en professionals uit de eerste- en tweedelijns revalidatiezorg. Het Rugnetwerk is op zoek naar huisartsen die mee willen denken.

[Lees meer]


VWS ontvangt kerstpakket Het Roer Moet Om

28-12-2019 - Het huisartsen-actiecomité stelde een origineel kerstpakket samen voor bewindslieden van het ministerie van VWS. Met dit kerstpakket wil het actiecomité een handreiking doen om te voorkomen dat de huisartsenzorg -zoals burgers die nu kennen en waarderen- straks ten onder gaat.

[Lees meer]


Nieuw: Apothekers Coöperatie ZOU

17-12-2019 - Net als de huisartsen hebben de apothekers in de regio Zuidoost-Utrecht zich verenigd in een regionale coöperatie. ‘Je ontkomt niet aan regionale samenwerking als je de uitdagingen die op het eerstelijns bordje liggen, het hoofd wilt bieden. Het budget wordt niet groter, de zorgvraag wel. Dat vraagt om slim samenwerken en goed organiseren.’

[Lees meer]


Special over OPEN

08-11-2019 - Stap voor stap op weg naar digitale openstelling van het medisch dossier. UNICUM maakte een special over OPEN speciaal voor huisartsen en praktijkmedewerkers. Met info over de eerste actiepunten, scholing, financiële tegemoetkoming en antwoord op FAQ's.

[Lees meer]


Terugblik op het UNICUM symposium

07-11-2019 - Het UNICUM Symposium Samenwerken = Samen doen op 3 oktober jongstleden bracht ruim 110 zorgverleners uit ZOU en Lekstroom samen in Bunnik. Actuele onderwerpen zoals OPEN, de RTA Chronische nierschade en Risico schatten bij CVRM kwamen in workshoprondes aan bod.

[Lees meer]


Positieve Gezondheid op uw wachtkamerscherm

15-10-2019 - Na de animatie voor zorgprofessionals over Positieve Gezondheid is er nu ook een filmpje speciaal gericht op patiënten. Het filmpje legt op een leuke en eenvoudige manier uit wat Positieve Gezondheid is en hoe je gesprekstool ‘het spinnenweb’ daarbij kunt gebruiken.

[Lees meer]


Update risicostratificatietraject

01-10-2019 - Het is hoog tijd voor een update over het risicostratificatietraject waaraan UNICUM deelneemt. Want er zijn stappen gezet in de validering van de tool die door data-analyse risicogroepen in beeld brengt. Daarnaast wordt onderzocht hoe deze tool straks het beste ingezet kan worden in de praktijk.

[Lees meer]


Regionaal longformularium: nieuwe keuzehulp

30-09-2019 - Een essentieel deel van de behandeling van mensen met astma en COPD bestaat uit inhalatiemedicatie. Juist op dat punt valt nog veel winst te behalen. Want het aanbod van inhalatoren is groot en onoverzichtelijk en veel patiënten gebruiken hun inhalator(en) niet op de juiste manier. Het Transmuraal Longformularium regio Utrecht moet hier verbetering in brengen.

[Lees meer]


Bekend gezicht, nieuwe functie

16-09-2019 - Mieke Walda is sinds 1 september 2019 manager O&I bij UNICUM. De komende tijd helpt zij huisartsen bij het versterken en opzetten van lokale, multidisciplinaire netwerken in hun gemeente. Een groot deel van de beschikbare O&I gelden wordt hiervoor ingezet. Waarom we hierin investeren en hoe we dat gaan doen? Lees verder...

[Lees meer]


De voorstelling die rook om je hoofd laat verdwijnen..

09-09-2019 - Kom ook kijken naar De (s)Toppers op donderdag 26 september in Zeist. Een prikkelende, humoristische en confronterende theatershow waarbij rokers en mee-rokers worden meegenomen in de rollercoaster die ‘stoppen’ heet.

[Lees meer]


VIPapp activeren met QR-code kan ook weer met iPad en iPhone

25-06-2019 - Het activeren van de VIPapp voor nieuwe gebruikers gaat het eenvoudigst met een QR-code. Door een besluit van Apple was dit een tijdlang niet mogelijk op Apple-apparaten. Vanaf versie 1.42 van de VIPapp kan dit wel weer!

[Lees meer]


Pilot Logeerzorg geeft de mantelzorger ruimte

25-06-2019 - Om te voorkomen dat mantelzorgers overbelast raken is er ondersteuning voor mantelzorgers, zoals respijtzorg. Een bijzondere vorm van respijtzorg is de pilot logeerzorg van de gemeente Zeist. De patiënt verblijft tijdelijk op een andere locatie dan thuis, bijvoorbeeld een verpleeghuis.

[Lees meer]


Kom ook naar het UNICUM Symposium!

18-06-2019 - Unicum organiseert op 3 oktober het symposium 'Samenwerken = samen doen' voor alle zorgprofessionals. Netwerkvorming en multidisciplinaire samenwerking staan centraal. Een prachtig inhoudelijk programma op een mooie locatie in Bunnik. Kom ook!

[Lees meer]


POH’s in het zonnetje gezet

29-05-2019 - Op 22 mei – de Dag van de POH – werden de POH’s door UNICUM in het zonnetje gezet bij de Veldkeuken in Bunnik. Het was een inspirerende dag met een afwisselend programma dat goed werd gewaardeerd door de deelnemers. Een korte terugblik in woord en beeld.

[Lees meer]


Nieuw: Handreiking voeding + stroomschema

28-05-2019 - Over voeding wordt ontzettend veel gezegd en geschreven, zowel door ervaringsdeskundigen als door wetenschappers. De inzichten en meningen verschillen en veranderen ook met de tijd. De nieuwe UNICUM Handreiking gezonde voeding en dieetadvies en het bijbehorende stroomschema geven een houvast bij het adviseren en begeleiden van uw patiënten.

[Lees meer]


Wensen en grenzen in de laatste levensfase

20-05-2019 - Op dinsdag 4 mei jongstleden kwamen ouderen, huisartsen, andere zorgverleners en geïnteresseerden samen in het Lichtruim in Bilthoven om de film ‘De dappere patiënt’ te bekijken. Daarna gingen zij onder leiding van huisarts Toosje Valkenburg in gesprek over de keuzes die mensen hebben als het gaat om zorg en behandeling.

[Lees meer]


Animatie spinnenweb positieve gezondheid

20-05-2019 - Wilt u ook met positieve gezondheid aan de slag in uw praktijk? Dat kan eenvoudig met gesprekstool 'het spinnenweb'. Een korte animatie toont hoe dit werkt en huisarts Brenda Ott vertelt over haar ervaringen in de praktijk.

[Lees meer]


Grote opkomst bij PRISMA-training hoge bloeddruk

16-05-2019 - Diëtiste Bea Pinkert en consulente Persoonsgericht Werken Gea van Andel gaven op 2 en 9 april een PRISMA-training in huisartsenpraktijk Voorwijk in Wijk bij Duurstede. De opkomst was hoog met gemiddeld achttien deelnemers. Zowel zorgprofessionals als patiënten wisten de bijeenkomsten goed te waarderen.

[Lees meer]


Communicatie over wijzigingen Huisartsenposten Zeist en Houten

26-04-2019 - Per 1 mei aanstaande sluit de Huisartsenpost in Zeist in de nacht en per 1 juli sluit de Huisartsenpost in Houten. Om inwoners en betrokkenen te informeren over de gevolgen van deze maatregelen heeft Primair persberichten verstuurd. Daarnaast is er een patiëntenflyer gemaakt over de sluiting in Houten die de huisartsen binnenkort ontvangen.

[Lees meer]


SELECT * FROM nieuws WHERE nieuws_publiceren=true ORDER BY nieuws_datum DESC